Обратно към пълната версия на статията »

Първи Немски коледен базар в София

Първи Немски коледен базар в София
Германия идва в София за Коледа с първия у нас Немски коледен базар. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Първият Немски коледен базар в София бе официално открит в неделя в градинката между Софийски университет и Народно събрание.

Освен греяно вино и традиционни немски вкусотии, на този базар всеки посетител може да усети немската атмосфера по Коледа и с тихата музика на първата в София латерна, предаде БГНЕС.

Матиас Хьопфнер, посланик на Германия в България, който откри базара, посочи, че всички средства събрани от него ще бъдат дадени за благотворителност за социално слабите, които ще могат да се хранят с топла храна в кухня, изградена от парите за базара.

Немският коледен базар има за цел да пресъздаде атмосферата, топлината и благотворителния дух на традиционните празнични пазари в Германия, казват организатори.

Затова и те са направили в София 22 светещи дървени къщички, на които освен лакомства се предлагат и празнични изненади, носещи духа на немската Коледа.

По време на базара ще има и куклен театър, карусел, коледно влакче и музиката на детски хорове от столични училища, класическа музика и неделни притчи от немски пастор и български свещеник.

От 1 декември започва отброяването на дните до Рождеството. Всеки ден в 18 часа, до настъпването на Святата нощ, познато лице ще отваря по едно прозорче, отбелязвайки с това наближаването на празника.

Коледният базар се осъществява с подкрепата на посолството на Германия в България и Дирекция "Култура, образование и превенция на зависимости" към Столична Община, и със средствата на немски инвеститори в България. Той ще продължи до 22 декември.