Обратно към пълната версия на статията »

Животновъди на протест пред Министерски съвет, искат по-големи обезщетения

Животновъди на протест пред Министерски съвет, искат по-големи обезщетения
Булфото
A A+ A++ A

Днес пред Министерски съвет ще се проведе Национален протест в подкрепа на българските овцевъди и козевъди. Той ще започне в 12:00 часа и в него ще се включат над 5000 фермери от цялата страна и българи, подкрепящи родното животновъдство. Стачните действия са организирани от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ и са продължение на националните протести за спасяване на отрасъла, които започнаха на 13 юли т.г. край село Шереметя до Велико Търново със символична блокада на главен път София-Варна.

След липсата на реакция от институциите и последвалите шокиращи действия по избиването на животни в странджанското село Шарково овцевъдите и козевъдите ще протестират в столицата с искане за държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания. Те настояват компенсацията по тази наредба за колегите им от районите под карантина, заради чумата по дребните преживни животни в Ямболско и Бургаско, да е в размер на 40 лева на животно.

НОКА настоява за обезщетения по пазарни цени за принудително умъртвените животни поради чумата:

-300 лв. за овце-майки, кози-майки под селекционен контрол и 200 лв. за овце-майки, кози- майки извън селекционен контрол;

-1000 лв/брой за кочове и пръчове под селекц. контрол и 700 лв/брой за кочове и пръчове извън селекционен контрол;

-6 лв/кг живо тегло за агнета и ярета.

Овцевъдите и козевъдите искат категорично оставката на длъжностните лица довели сектора им до тежката криза - заместник- министър д-р Цветан Димитров, Бойко Синапов, ресорен съветник на министъра на МЗХГ, Георги Праматаров, Директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели” и д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство” в МЗГХ.

Протестиращите ще настояват и за разработването на национална политика за справяне с болестите по животните в пограничните райони. Ситуацията през изминалите дни категорично доказа, че такава генерална стратегия липсва, а вината за това е на ресорния заместник-министър в МЗХГ.

Националният протест на българските овцевъди и козевъди е подкрепен от единадесет неправителствени и граждански организации, които ще се включат в стачката пред Министерски съвет.