Обратно към пълната версия на статията »

Жертвите от земетресението в Турция достигнаха 264

Жертвите от земетресението в Турция достигнаха 264
Спасители и местни жители разчистват отломки след земетресението в провинция Ван, Турция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Поне 264 души са загинали, а над 1300 са ранени в резултат на вчерашното унищожително земетресение в Източна Турция, което по последни данни е било с магнитуд 7.2 по скалата на Рихтер.

Стотици спасителни екипи търсят оцелели в провинция Ван, близо до границата на Турция с Иран. Вчерашният трус срути десетки сгради в едноименния град и околните селища.

Според турския вътрешен министър Идрис Наим Сахин, цитиран от CNN Turk, падналите сгради са 80 само в град Ерджиш, а в 40 от тях има затрупани хора. Ерджиш е с население 75 000 жители и е на 90 км от гр. Ван.

Според Сахин, цитиран от Анадолската агенция, над 970 сгради са се срутили в Източна Турция.

Според американски сеизмолози в първите десет часа след земетресението е имало над 100 вторични труса в Източна Турция, включително един с магнитуд над 6.0.

Турция може да се справи сама с последиците от унищожителното земетресение, което порази източната част на страната в неделя, според турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган обяви в понеделник, цитиран от турските медии, че Турция отказва десетките предложения за помощ, които е получила от други страни, включително от бившия стратегически съюзник на страната Израел и съседна Армения, с която отношенията традиционно са обтегнати.