Обратно към пълната версия на статията »

Уволниха зам. шефката на РЗИ-Бургас след случая "Вромос"

Уволниха зам. шефката на РЗИ-Бургас след случая "Вромос"
A A+ A++ A

Зам.шефката на РЗИ-Бургас Вергиния Цанова изненадващо бе освободена от поста със заповед на началника си д-р Георги Паздеров.

Уволнението й идва десетина дни след като обяви 50 пъти повече радиация в залива Вромос в сравнение с останалите плажове, което предизвика отлив на туристи и отменени резервации от съседния курортен град Черноморец.

Местните поискаха оставката на Цанова и публично извенение от държавната служба, което направи директора й. Паздеров обяви, че трите плажа на Черноморец са едни от най-чистите, а на Вромос радиационния фон бил два-три пъти над нормата.

Ситуацията с Вромос дори породи спекулации, че целта на изнесените данни за радиация била да се прогонят туристите от Черноморец за сметка на други курорти и после тихомълком да се застрои залива на Вромос, на който от години незаконно къмпингуват българи и го ползват за плаж.

Според запознати обаче отстраняването на Цанова било заради монтиране на камери в коридорите на здравната инспекция в Бургас, която тя наредила през май докато шефът й е в отпуск. Видеонаблюдението било незаконно, което вбесило началника й д-р Паздеров. Тази информация достигнала и до здравния министър, което наложило отстраняването на Цанова.

По неофициална информация видеонаблюдението било поставено пред вратата на директора Паздеров и пред деловодството.

Днес шефът на РЗИ не вдигаше телефона си.

"Наистина не съм вече на работа в РЗИ, но нямам да правя никакви коментари", заяви пред "24 часа" Вергиния Цанова.