Обратно към пълната версия на статията »

Животновъдите блокираха пътя София-Варна, запалиха вълна и изляха мляко

Животновъдите блокираха пътя София-Варна, запалиха вълна и изляха мляко
A A+ A++ A

Над 500 животновъди от цялата страна затвориха пътя София-Варна, при великотърновското село Арбанаси, с настояване за държавна помощ и оставки в Министерството на земеделието. Фермерите обвиняват държавата за кризисната ситуация в бранша през последните 10 години.

С патриотични маршове и викове "Оставка" овцевъди и козевъди запалиха въ́лна и изляха мляко в знак на протест срещу неадекватната държавна политика към сектора. Протестиращите нямат разрешение за блокадата. На мястото са и десетки полицаи.

На протеста беше приета и декларация до премиера Бойко Борисов с настояване за подобаващи държавни компенсации за бранша. Протестиращите искат спешни промени в сектора.

"Ще покажем, че ние не сме доволни. Ние не искаме да търпим повече това положение на една безтегловност на сектора", заяви по-рано Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, предаде БНР.

Животновъдите настояват и за оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров и на двама директори на дирекции в министерството, отговорни за приемането на Наредба 3 за директните плащания, която беше отменена от съда в частта, касаеща бранша.

„Оставката на зам.-министър Цветан Димитров е във връзка със задълбочаващата се 10 години криза в сектора. Липсата на каквато и да е адекватна политика от негова страна, защото той е зам.-министър с ресор животновъдство вече десета година”, заяви Симеон Караколев.

„Съдът отмени един много тежък нормативен акт – наредба 3, за която протестирахме миналата година в София, защото тя постави бранша на колене, вкара хиляди хора в тежка зависимост. И всичкото това е плод на тези тримата, на които искаме оставките. Не може един фермер, когато сгреши, да бъде санкциониран в троен размер, а един чиновник, когато постави цял бранш на колене нищо”, каза той, предаде NOVA.

Заради срива с 40% на изкупните цени на млякото животновъдите посочват, че претърпените загуби са поне по 40 лева на животно и предлаганата от земеделското министерство помощ, увеличена от 5 на 7 лева, е недостатъчна.

Отговорните институции реагираха на едно от основните искания на националния протест, ден преди започването му. Държавен фонд "Земеделие" обяви, че отпуска 8 милиона лева за стопаните на овце и кози, които изпитват затруднения заради ниската изкупна цена на млякото. Животновъдите поискаха държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите на фермерите от срива в изкупните цени на млякото.

Янка Попова от асоциацията отправи апел към властите да вземат решения, с които да се оправят секторите овцевъдство и козевъдство.

„Целият апел, който идва от Европа за спасяването на тези сектори, апелираме към вас – тези ставки, които бяха гласувани са крайно недостатъчни. Нашето предложение, което на 09.07 представихме беше компенсация за овцевъди и козевъди от 20 лева и 40 лева за колегите, които в момента бедстват на южната ни граница, където върлува чумата”, каза тя.

Протестиращите считат, че има конфликт на интереси между зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров и съветника на министъра Бойко Синапов.

„Нещата са се случили така, че съветникът на министъра иска държавна помощ за участие в изложения, която е в безпрецедентен размер от 51,300 лв. Тя е отпусната по предложение на зам.-министъра”, казаха демонстрантите.

„Разбира се, не мога да се съглася с повечето от нещата”, каза министър Румен Порожанов. „На срещата в четвъртък коментирахме въпросната наредба. Тя беше обжалвана, което е много озадачаващо решение на съда. За мен е странно – от мотивите до произнасянето. Тъй като самите мотиви за отхвърляне, че не е спазено оценка на съответствие по закона за нормативните актове – това не се изисква по закона и още два мотива, които бяха изложени. Да не говоря, че на тричленка във ВАС и на последното заседание, включително и прокурорът е бил убеден, че нашите мотиви са аргументирани и ясни”, каза министърът.

„За да могат да бъдат получени средствата по обвързано производство и тази година, а това са между 25 и 30 милиона лева, ние ще направим член 23 наново. Той трябва да мине по съответните изисквания на закона. Именно заради това бяха срещите с овцевъдния бранш, за да видим тяхното мнение и през септември фонд „Земеделие” да направи проверките си и тези средства да бъдат изплатени”, заяви той.

„Един от аргументите, който не мога да не коментирам е, че държавата трябвало да плаща компенсации на овцевъди за пропуснати ползи. Трябва да е ясно, че отмяната на члена няма ретроактивно действие”, категоричен бе той.

„Ще ви дам друг пример. Спорът ни в момента какво да е подпомагането. Ние бяхме предложили пет лева. Да, овцевъдният бранш има своите проблеми. Те са свързани с това, че реализацията на овче сирене и кашкавал не върви така, както бихме искали. Нашите мандри, водил съм много срещи с тях, в момента са пълни с подобни продукти. Това по някакъв начин натиска цената надолу. Водили сме разговори още през април с ритейла, с всички големи вериги, да направят промоционални кампании и такива бяха направени. Проблемът е, че овчите продукти, тъй като са малко по-скъпи имат по-трудна реализация. Овчите продукти в Европа също не са толкова популярни. Те имат своя пазар, но не колкото кравите. Основно, защото се развива най-вече в седем от държавите в Европа. Да, всяко едно стадо – дали са овце или кози, има своите приходи – от мляко, но и от приплоди. На базата на субсидиите, които се получават в момента – получават се национални доплащания, обвързана подкрепа в зависимост от вида на животните, субсидиите са между 40 и 83 лева. В рамките на тези субсидии, разходи и приходи, и козевъдство, и овцевъдство по нашите изчисления не търпят загуби”, заяви министър Порожанов.