Обратно към пълната версия на статията »

България влиза в чакалнята за еврото след година

България влиза в чакалнята за еврото след година
A A+ A++ A

 

Министрите на страните от еврозоната обявиха готовност за приемането на България в т. нар. чакалня на общата валута след около година. В изявление на Съвета на ЕС по този повод се отбелязва, че оценката ще бъде извършена от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Изявлението е разпространено съвместно с Европейската комисия, българското министерство на финансите, Българската народна банка. В текста се посочва, че нашата страна приема задължения в области на политиката, които са особено важни за плавния преход.

Очаква се по отношение на банковия надзор България да изпрати искане за пристъпване към тясно сътрудничество с ЕЦБ по съществуващите процедури, както и да предприеме необходимата подготовка, включително оценка от ЕЦБ. Отбелязва се, че страната ще насочи усилия към укрепването на институциите, устойчивостта на финансовия сектор, повишаване на ефективността на икономическите структури.

ЕК и ЕЦБ ще наблюдават приложението на тези ангажименти и когато установят изпълнението им, ще бъде взето решение за присъединяване на нашата страна към чакалнята на еврото. Решението ще се основава на оценката на ЕЦБ, изготвена по правната рамка. Това означава България да се присъедини едновременно към чакалнята и към банковия съюз.