Обратно към пълната версия на статията »

Решават съдбата на софийския трамвай №6

Решават съдбата на софийския трамвай №6
A A+ A++ A

Столичният общински съвет ще реши съдбата на трамвай № 6 в четвъртък, като ще се дискутират и избира между два варианта. Първият е пускането на нов тролей по бул. "Арсеналски", който да се движи по маршрута на трамвай №6 от бул. "Прага" до басейн Спартак, след което ще продължи до квартал "Манастирски ливади", съобщава "Монитор".

Предвижда се също трамваите 1 и 7 да се движат по бул. "Скоболев". За тези промени от общината ще трябва да заделят 7 млн. лв.

Три пъти по-скъп е вторият вариант, който ще бъде обсъждан. Той предвижда запазване на трамвая по бул. "Арсеналски" и пробиването на нов тунел под бул. "Витоша". Планира се от Петте кьошета трамваите по линиите 1, 6 и 7 да влизат в транспортния подлез при НДК. Линиите 1 и 7 ще завиват надясно, а трамваите по линия №6 ще продължават към съществуващия и в момента изход.

Заложена е реконструкция на бул. "Скобелев" - между булевардите "Христо Ботев" и "Витоша". Предвижда се стената на тунела под бул. "Витоша" да се пробие и чрез къс тунел и рампа с дължина около 240 м трамваят да излиза. За реализирането на този проект ще са нужни около 22 млн. лв.

Междувременно зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев заяви, че до септември месец ще бъде готово и първото трасе за споделено движение на автобуси и трамваи по бул. "Константин Величков". Промяната ще бъде възможна и по булевардите "Възкресение" и "Мадрид". През вчерашния ден течеше и пренареждане на паветата на бул. "Дондуков". Крусев обясни, че са се наложили ремонтни дейности по паважа заради обилните валежи. Ангажиментът за изчистването на неизправностите е изцяло за сметка на строителната фирма, ремонтирала булеварда миналата година.