Обратно към пълната версия на статията »

Последно сбогом с проф. Божидар Димитров

Последно сбогом с проф. Божидар Димитров
A A+ A++ A

С патриотизма, енергията и човечността си Божидар Димитров ни кара не да свеждаме глава на раздяла с него, а да се изправим гордо. Това каза министърът на културата Боил Банов в словото си на поклонението пред учения в Националния исторически музей.

Българската история изгуби най-верния си пазител - истински родолюбец, изгарян от любовта си към България, посочи Банов. Той отбеляза приноса на проф. Божидар Димитров като изключителен учен и като изключителен приятел - отзивчив към широката аудитория, за което получи и любовта й. Хората, запалени от неговите идеи, намираха и отдушник в контактите си с него заради великолепното му чувство за хумор, с което можеше да се отнася към всяка историческа дилема, допълни министърът.

За предания патриотизъм, безкористността, научния принос, колегиалността, верността към България и към приятелите на Божидар Димитров говориха също директорът на НИМ доц. Бони Петрунова и проф. Станислав Станилов, заместник-председател на парламентарната Комисия по култура. Той припомни, че Димитров е следвал възрожденското правило на Раковски, че любовта към отечеството е преди всяка друга любов и професорът никога не ѝ е изневерил.

За Божидар Димитров може да се говори много, а може и нищо да не се каже, защото достатъчно говори това, което е свършил в живота си - купищата книги и най-вече идеите в тях, тв предаванията, интервютата, каза Станилов. По думите му, чувството за свобода е било между най-големите качества на "човека - музей"."От сутринта не спира потокът от хора, които искат да се сбогуват с бившия ни директор, колега, приятел, учител - голям човек на България. Думите не стигат, за да изразим скръбта си от неговата преждевременна загуба - можеше да направи още толкова много за България, която беше негова кауза и мисия", каза доц. Бони Петрунова.
По думите й духът на Божидар Димитров ще остане завинаги в залите на НИМ.

Директорката на музея прочете на траурната церемония съболезнователните адреси от председателя на парламента Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов, столичния кмет Йорданка Фандъкова. Петрунова отбеляза, че са получени изключително много съболезнователни адреси - от президентската администрация, министерства, политически партии, от Българската православна църква, научни и културни центрове, творчески организации, исторически музеи и общини от цялата страна.