Обратно към пълната версия на статията »

Американци осиновяват второ българче със синдром на Даун

Американци осиновяват второ българче със синдром на Даун
A A+ A++ A

Амероканско семейство ще осинови второ българче със синдром на Даун от Дома за медико-социални грижи във варненския квартал "Виница".

Двойката вече има син, който също е със синдром на Даун, съобщават от Дома.

„Осиновихме Дани, когато беше на годинка и половина. Той се адаптира прекрасно. Здрав е, щастлив е и където и да отидем е много харесван", разказват Джийн и Дейниъл. Те споделят, че за първи път са видели момченцето си на рождения ден на таткото. „В този ден получихме на имейла си писмо от осиновителска агенция със списък с деца със специални нужди. Ние предварително знаехме, че искаме да осиновим детенце със синдром на Даун. И когато видяхме Дани в списъка, веднага усетихме, че той е нашето дете", казва Джейн.

Наскоро от същата агенция са се свързали с тях и са им показали друго момченце – А.И. „Веднага познахме, че това е Домът за медико-социални грижи за деца във Варна, познахме и педагожката от снимката. Влюбихме се и в детето. Искаме да го осиновим и сме много щастливи, че с Дани имат сходна съдба", казва майката.

„Всички, които се грижим за слънчевото ни момче А.И. и го дарихме първи с любовта си, сме щастливи, че той ще има ново семейство, с истинска мама, татко и брат", споделя д-р Стефка Джанкова, директор на Дома във "Виница".

Тя допълва, че персонакът е благодарен на двамата кандидат-осиновители и вярват, че те ще направят завинаги детето част от живота си, също както Дани, и с тях той ще има щастливо и пълноценно бъдеще.

Според Джейн и Дейниъл децата със синдром на Даун са като всички останали. Дани им носи само радост и се справя много добре. Ходи на музикални занятия в местната библиотека. Родителите са оптимисти за бъдещето му, тъй като в САЩ хората със синдром на Даун са приети от обществото, често са наемани на работа в търговски обекти, в кафенета с персонал само от хора със синдрома, а някои дори стартират собствен бизнес с ръчно произведени артикули.