Обратно към пълната версия на статията »

По-малко от половината пилоти в армията летят

По-малко от половината пилоти в армията летят
A A+ A++ A

По-малко от половината пилоти във Военновъздушните сили летят. Това каза в ефира на bTV в сряда военният министър Красимир Каракачанов. По думите му на щат във войската има 245 пилоти, от които по-малко от половината летят.

 

"В момента имаме 245 пилоти. Те летят много малко. По-малко от половината пилоти летят. Не мога да кажа точните цифри, защото това е държавна тайна", уточни той. По думите му армията разполага бойни вертолети, от които едва осем летят и нито един от тях не може да бъде използван за гасене на пожари.

По повод инцидента с падналия вертолет Ми-17 Каракачанов каза, че разследващите работят по две версии - пилотска грешка и техническа неизправност. Все още не е разпитан единственият оцелял при катастрофата - бордният инженер, офицерски кандидат Алексей Каменов. Каракачанов потвърди, че машината е минала основен ремонт през 2016г.  Както OFFNews писа, процедурата е открита през септември 2015 г., а договорът е подписан през декември същата година. Поръчката за 3.7 млн. лв. без ДДС е спечелена от "Терем" ЕАД, която е собственост на Министерството на отбраната. 

Военният министър повтори тезата си, че ще настоява ремонтирането на военна техника да става с обществена поръчка при облекчени условия.

"Не е нормално фирма, произвеждащи банички или продаваща бикини, да обжалва поръчка за ремонт на хеликоптер", каза той и заяви, че още другата седмица ще предложи промени в Закона за обществените поръчки, така че фирми, които нямат нищо общо с военната техника, да не могат да обжалват стартирали процедури. 

Каракачанов коментира и искането за вот на недоверие и напрежението в коалицията. По думите му няма причина да се говори за предсрочни избори.

"Вотът на недоверие не ме притеснява. Той може да бъде полезен, ако е професионално насочен. Ако се изроди в приказките на Марешки, няма да има никакъв смисъл от този вот. Към момента няма никакви изгледи за предсрочни избори. Икономиката върви. Има проблеми за решаване, но работим усилено. Нормално е да има и различия в коалицията. Там също спорим и коментираме. Не можем всички да бъдем еднакви. Не виждам никакви опции вотът да мине", обясни военният министър.

Той заяви, че исканата му оставка от лидера на "Воля" Веселин Марешки е поръчка от човек с "една камара дела". 

"Едната версия е атаката да идва от онези фирми, които са отрязани и не са допуснати да играят като посредници. Другата поръчка е най-вероятно приятелски огън", обясни Каракачанов.