Обратно към пълната версия на статията »

Историкът Георги Марков: Външната ни политика години наред страда от сателитен синдром

Историкът Георги Марков: Външната ни политика години наред страда от сателитен синдром
A A+ A++ A

Вардарска Македония е исторически правилното име за Югозападната ни съседка. Географски понятието Северна Македония включва и част от България и е погрешно българските политици да ръкопляскат на постигнатото между Зоран Заев и Алексис Ципрас споразумение. Това заяви пред Дарик историкът акад. Георги Марков.
 
Според него българското правителство действа под натиска на САЩ, чиято цел е Балканите да са изцяло в зоната на НАТО. Външната ни политика години наред страда от сателитен синдром, съобразявайки се изцяло с волята на една или друга велика сила, коментира още историкът.
 
Името Северна Македония няма да бъде одобрено нито в Гърция, нито в Република Македония и спорът ще продължи, прогнозира още акад. Георги Марков.Вардарска Македония е исторически правилното име за Югозападната ни съседка. Географски понятието Северна Македония включва и част от България и е погрешно българските политици да ръкопляскат на постигнатото между Зоран Заев и Алексис Ципрас споразумение. Това заяви пред Дарик историкът акад. Георги Марков.