Обратно към пълната версия на статията »

ЕК с инициатива в помощ на България за по-добро управлението на еврофонд

ЕК с инициатива в помощ на България за по-добро управлението на еврофонд
Pixabay
A A+ A++ A

Европейската комисия избра пет органа на национално и регионално равнище в Гърция, Полша, Испания, Хърватия и България за участие в ново пилотно действие в областта на доброто управление и изграждането на административен капацитет. В България инициативата засяга програма „Региони в растеж“.

За да се подобри управлението на финансираните от ЕС програми в периода след 2020 г., експерти от Комисията и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ще предоставят съобразена с конкретните нужди подкрепа. Те ще се съсредоточат върху изграждането на подходяща организационна структура и развитието на необходимите умения на персонала.

Първата фаза на пилотното действие — от лятото на 2018 г. до края на март 2019 г. — ще бъде посветена на изготвянето на пътна карта за изграждане на административен капацитет. С помощта на експертите компетентните органи ще планират редица подобрения, които трябва да бъдат извършени в четири области: 1) организационна структура и прозрачност; 2) човешки ресурси; 3) вътрешни процедури, инструменти и системи в областта на ИКТ; 4) добро управление, включително взаимодействие с външни заинтересовани страни.

900 000 евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) са заделени за първата фаза на пилотното. Бюджетът за втората фаза ще бъде определен на по-късен етап.

Контекст

Това пилотно действие е част от по-широкообхватните усилия на Комисията да оказва съобразена с конкретните нужди подкрепа на страните членки и регионите, за да им помогне да подобрят управлението и инвестирането на средства в рамките на политиката на сближаване и за да се засилят ангажираността, координацията и приоритизирането в инвестициите и стратегиите за развитие на регионално равнище.