Обратно към пълната версия на статията »

70% от софиянци: Градът е мръсен! Само 1% чистят

70% от софиянци: Градът е мръсен! Само 1% чистят
A A+ A++ A

Близо 30 процента от жителите на София, или почти всеки трети софиянец, е доволен от чистотата на столичния град, показват данни от анализ на Евростат, посветен на "Зелената седмица в ЕС", която продължава до 25 май.

От тези 30 процента обаче - 26 процента са по-скоро "доволни" и едва 4 процента - "много доволни", сочат детайли от анализа.

Други 42 процента от софиянци са по-скоро "недоволни", а 28 процента са "много недоволни" от чистотата на столицата, отчита Евростат, което показва, че двама от всеки трима столичани имат претенции към чистотата в София.

По този показател българската столица е на 26-та позиция сред столиците на страните-членки на ЕС, като зад нас са само Братислава и Рим. Анализът отчита равнището на удовлетвореността от чистотата общо на 109 европейски града.

Когато се сравняват обаче данните на Евростат, с желанието на софиянци сами да си помогнат и да изчистят града си, се отчита значително разминаване между процента на "недоволните" столичани и броя на жителите на София, които доброволно са се включили в пролетното почистване на София преди броени дни на този месец.

По данни на столичната община само около 13 хиляди софиянци, или едва около 1 процент от жителите на София, са се включили като доброволци в кампанията за пролетното почистване, когато са засадени 5 400 дръвчета, събрани са над 6 200 тона отпадъци, премахнати са 66 нерегламентирани сметища и т.н.