Обратно към пълната версия на статията »

Депутатите приеха доклада на временната комисия за ЧЕЗ

Депутатите приеха доклада на временната комисия за ЧЕЗ
A A+ A++ A

Депутатите приеха доклада на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около продажбата ЧЕЗ и за приватизацията на дружеството.

Докладът беше гласуван със 148 гласа "за" и 48 "въздържал се". До гласуването се стигна, след дебати. А председателят на комисията социалистът Желю Бойчев прочете всичките 49 страници от доклада от парламентарната трибуна. Миналата седмица самият той обаче призна, тя не е успяла изпълни целта си напълно, защото не е дала отговор на въпроса кой и с какви средства купува активите на ЧЕЗ в България

Комисията беше създадена, след острата обществена реакция  срещу новината, че пазарджишката бизнес дама Гинка Върбакова купува ЧЕЗ. Предложението за създаването й беше на БСП, а от ГЕРБ първо бяха против, но после го подкрепиха "за да излезе цялата истина и да спрат спекулациите". За неин председател беше избран социалистът Желю Бойчев.

Управляващите обаче не останаха доволни от свършената работа. Според тях комисията е обобщила общоизвестни факти. 

"Временната комисия за ЧЕЗ излезе ялова. Тя не допринесе с никаква нова информация от последните два месеца. Председателят на комисията беше много активен. Поздравих го и през медиите, поздравявам го и от трибуната, защото наистина много се стара, но просто нямаше какво повече да се направи. Както са казали хората- "цялата пара отиде в свирката" ", каза председателят на парламентарната комисия по енергетика и депутат от ГЕРБ Делян Добрев. 

Добрев се обърна към БСП с думите, че във временната комисия са имали цялата власт да направят каквото искат.  "Нямаше смисъл от една такава комисия. Ние подкрепихме БСП за тази комисия, за да не ни упрекнат, че искат да скрият нещо. Едно хубаво нещо има за последните два месеца. Това е, че въпреки всичките ви опити, въпреки цялата власт, която имате в комисията, вие не можахте да докажете нито едно от внушенията, които първоначално правихте", каза още Добрев. 

БСП обаче са на друго мнение."Често чуваме въпроса кой стои зад Гинка Върбакова и „Инерком“? Едно е сигурно - те са подставени лица. Зад тези хора и тази фирма стои уродливото лице на политическо-икономическото лице на държавата. Всичко в случая е задкулисно и мъгла. В момента тази мъгла в момента застрашава електроподаването на 3 млн. души.", коментира социалистът Крим Зарков. Според него всичко в сделката с ЧЕЗ прилича на голяма лъжа и "това повече не може да се случва, защото днес е това дружество, а утре ще е цяла България".