Обратно към пълната версия на статията »

Трите искания на марша 'Свобода за конопа'

Трите искания на марша 'Свобода за конопа'
A A+ A++ A

Тази събота, 19 май, в София ще се проведе традиционният марш "Свобода за конопа", който най-просто казано иска да освободи законовата примка около врата на ползвателите на канабис в България.

Събитието ще започне на площад "Св. Неделя" от 15:30 часа, а след това ще има и концерт в негова подкрепа.

"Искаме да покажем истинското лице на пушещите хора в България", казва за марша Димитър Карагегов - основен организатор на събитието и част от Българското либертарианско общество и движението Liberty420. В организацията на марша са още движение "Промена", както и пациентската организация "Рестарт".

Хората зад марша вярват, че законът, който криминализира употребата на канабис, не действа, тъй като за последните 15 години българите, опитвали в живота си трева, са се увеличили пет пъти.

Борбата с дилърите също е крайно неефективна и това показват данните от изследването на БЛО и Liberty420, което беше публикувано в края на миналата година. Анализирани са данни от МВР и съда, като от всички изследвани дела едва 17,3% са за разпространение. Тези за организирана престъпна група са пренебрежителните 1.13%. Според статистиката най-често клиенти на Темида стават държатели на малки количества забранени вещества. В 72% от случаите става дума за канабис.

Демографският профил на осъдените и санкционираните заради престъпления, свързани с наркотици - 91% мъже, 64% са от 18 до 30-годишна възраст, а 82% са трудово заети или учащи.

Трите искания на марша "Свобода за конопа" са:

- Декриминализиране на притежанието на малки количества трева за лични цели

- Възможност за отглеждане на до две растения в домашни условия - така ще изчезнат дилърите, защото потребителят сам ще си е "доставчик"

- Да се позволи употребата на канабиса за медицински цели у нас

Един от най-сериозните проблеми, които прохибицията е донесла на страната ни, са синтетичните наркотици, които заливат училищата. Евтините заместители на марихуаната са по-евтини и изключително опасни. В повечето случаи те дори не са забранени, тъй като химичните съставки на наркотика са непознати и не влизат в забранителния списък.

"Искаме да покажем, че за малко трева не може да се влиза в затвора и да се образува досъдебно производство. Който пуши, зло не мисли", каза още Карагегов за организацията на марша "Свобода за конопа".