Обратно към пълната версия на статията »

Големият ден за европредседателството: Днес подписва Софийската декларация за ЕС и Западните Балкани

Големият ден за европредседателството: Днес подписва Софийската декларация за ЕС и Западните Балкани
A A+ A++ A

Ключовата среща на върха ЕС-Западни Балкани се провежда в НДК днес. Очаква се на нея да бъде подписана т.нар. софийска декларация за Западните Балкани, която дава перспектива за членство в ЕС на 6-те държави от региона (Македония, Сърбия, Черна гора, Косово, Албания, Босна и Херцеговина). Към нея ще има и анекс с конкретни ангажименти.

Събитието е пиков момент в календара на българското европредседателство. Анализатори определят като безспорен успех на дипломацията ни връщането на темата за еврочленство на Западните Балкани в дневния ред на ЕС и поставянето ѝ на толкова високо ниво. Всички 28 държави членки с изключение на Испания днес ще бъдат представени от своите държавни или правителствени ръководители. Очаква се Испания да бъде представена от посланика си към постоянното представителство в Европейската комисия. Тя е една от петте държави членки, които не признават независимостта на Косово.

Среща ЕС-Западни Балкани на такова ниво не е имало от 15 години и само до преди 12 месеца, когато България лансира идеята за нея, тя бе посрещната скептично. 

Ето че само година по-късно срещата е факт, а в началото на месец май декларацията е била съгласувана и одобрена не само от държавите членки, но и от 6-те държави от Западните Балкани, при това без корекции. Към нея България е изготвила анекс с приоритетен дневен ред. Той обхваща свързаността: транспортна, енергийна, дигитална; програми за младежта (обучения, образование, обмен и пр.), инфраструктурни проекти, проекти за гарантиране върховенството на закона.

Безспорно България има значителна роля за насочването на прожектора към темата за Западните Балкани и ЕС. Процесите в региона започват да се раздвижват след подписването на договора за добросъседство между България и Македония, след идването на власт на кабинета на Зоран Заев. За последната година е преодолян в голяма степен застоят по придвижването на много от страните от региона към членство в ЕС. Босна например е предава своя въпросник на Европейската комисия, Косово успя да ратифицира демаркацията на границата с Черна гора, а Македония влезе в същински разговори за името си с Гърция. Като добър знак се смята и подобряването на отношенията между държавите участнички в Процеса за сътрудничество на Югоизточна Европа, които след период на застой успяват да се споразумеят коя страна да председателства и кой да бъде главен секретар.

По време на срещата в София не е изключен и пробив темата с името на Македония. Предварително е известно, че премиерите Заев и Ципрас планират двустранна среща.