Обратно към пълната версия на статията »

Остава бедственото положение в община Бяла Слатина

Остава бедственото положение в община Бяла Слатина
A A+ A++ A

Бедствено положение в община Бяла Слатина. Ураганният вятър и градушката с големина на орех са нанесли много поражения както по инфраструктурата, така и по домовете на хората. Десетки къщи са без покриви, няколко електрически стълбове са пречупени, вековни дървета са изтръгнати с корените, улиците са задръстени с нападали клони.

Живеещите на улиците „Раковски" и „Цар Симеон" разказаха, че над къщите им минало истинско торнадо, което вдигнало във въздуха керемиди и дори цели покриви.Валентина Филипова: Направо вихрушка е минала тук.

Част от покрива на къщата на Цветан Христов е отнесена от урагана, съседите му обаче са пострадали още повече, разказва той.Цветан Христов, потърпевш: Като гледам на комшийката е паднал комина, на ония старци, те са на легло, една трета от покрива им го няма, тук като гледам - и четирите страни на тая къща са разкрити.

Цветанка Везирска: Без покрив, в кухнята тавана почти е паднал, нещо страшно, паднал шкафа в остъклението, стъкла изпочупени.

Хората бързат да набавят материали за ремонта и се оплакват, че цените на керемидите и капаците са се повишили, заради търсенето.Пламен, майстор: Трябва да се сменят мертеци, летви, капаци, керемиди. Да се заздрави, да няма течове.

Всички служби по поддръжката в града са мобилизирани за разчистването на площада и улиците от паднали дървета и клони.Тихомир Трифонов, заместник-кмет на Бяла Слатина: Най-много са щетите по електропреносната мрежа, до снощи във всички села беше възстановено захранването, но има доста обекти в града, висят жици и всичко това трябва да се обходи, за да се възстановят щетите и да се нормализира ситуацията.

От съседни на Бяла Слатина общини вече са предложили помощ за разчистването, защото пораженията по инфраструктурата са много големи.

Днес комисия от община Бяла Слатина ще направи оценка на щетите, за да се кандидатства за помощ от държавата.