Обратно към пълната версия на статията »

ДОСТ осъжда остро убийството на 60 палестинци от силите за сигурност на Израел

A A+ A++ A
Партия ДОСТ осъжда остро убийството на 60 протестиращи палестинци на ивицата Газа от израелските сили за сигурност, сред които и осем месечно бебе, починало от вдишване на сълзотворен газ.
Изказваме съболезнования на близките и роднините на загиналите и скорошно изцеление на над 2200 ранени палестинци.
Няма политически аргументи, с които да се оправдае отнемането на живота на толкова много протестиращи палестинци и за раняването на над 2000 души. В крайна сметка става въпрос за сблъсък между въоръжени сили за сили за сигурност от една страна и протестиращи хора.
Въпреки различните оценки и позиции на световните сили, в частност на израелци и палестинци за преместването на посолството на САЩ в Ерусалим, кръвопролитието и отнемането на живота на протестиращи граждани не е средство за решаване на конфликтите.
Конфликтите в Близкия Изток и сложните отношения между Израел и Палестина следва да се решат по пътя на мирните преговори, а не със силата на оръжието.
Призоваваме международната общност въпреки политическите си различия да осъди категорично и еднозначно насилието, довело до смъртта на 60 палестинци и хиляди ранени.
Животът е висша ценност, която стои по-високо от политическите, етническите, религиозните и културни различия. ДОСТ е последователна в позицията си да осъжда остро всяка проява на насилствено отнемане на човешки живот независимо от етно-религиозната принадлежност на жертвите.
През 21-ви век въоръжените сблъсъци категорично следва да бъдат отречени като средство за решаване на конфликтите.