Обратно към пълната версия на статията »

Цветан Василев купува БТК?

Цветан Василев купува БТК?
Самият Василев не посочи конкретика по самата оферта на консорциума. Снимка: „Дневник“
A A+ A++ A

Председателят на надзорния съвет и мажоритарен акционер на Корпоративна търговска банка Цветан Василев може да стане новият собственик на БТК.

„Обединението между Корпоративна търговска банка и руската VTB Capital e предпочитаният купувач за БТК. Все още обаче има да се уточняват подробности по офертата“, заяви Василев пред „Капитал“.

„Консорциумът между КТБ и VTB бе избран за предпочитания купувач на компанията от комитета на основните кредитори... До последно обаче не може да се каже има ли сделка или не, тъй като има много подробности за уточняване“, посочи той.

„Главният координационен съвет на старшите обезпечени кредитори на БТК и нейната компания-майка принципно са се споразумели относно условията за продажба на БТК на двама финансови инвеститори“, оповести от своя страна БТК в съобщение до фондовата борса.

„Сделката трябва да получи съответните одобрения от страна на инвеститорите, на някои компании от групата и от старшите обезпечени кредитори. Старшите обезпечени кредитори в момента са в процес на одобряване на споразумение за основните условия на сделката между БТК, някои компании от групата, инвеститорите и старшите обезпечени кредитори“, поясняват още от компанията и допълват, че се планира продажбата и преструктурирането на задълженията на групата да бъдат осъществени чрез „компромисна схема, която се очаква да стартира по-късно този месец“.

Самият Василев не посочи конкретика по самата оферта на консорциума, но поясни, че офертата е много по-комплексна от посоченото във вестник „Труд“ в броя им от четвъртък. Според вестника офертата е 800 млн. евро в брой.

Според съобщението на БТК обаче финансовите инвеститори предлагат две опции – като цената на акция за тях варира между 0.81 лв. и 1.92 лв.

За сравнение преди пет години БТК беше продадена от Тор Бьорголфсон за близо 11 лв. на акция, т.е. 10 пъти повече от долния диапазон и шест пъти над горния.

#Цветан Василев #КТБ #VTB Capital #БТК #сделка