Обратно към пълната версия на статията »

"WhatsApp" въвежда долна възрастова граница за ползвателите си

"WhatsApp" въвежда долна възрастова граница за ползвателите си
A A+ A++ A

Популярното мобилно приложение за текстови съобщения "Whatsapp" вдига минимално разрешената възраст за потребителите си в Европа от 13 на 16 години. Целта е по този начин да бъдат изпълнени новите изисквания за личните данни в ЕС, които влизат в сила от 25 май.

"Whatsapp" вече ще иска от европейските си потребители да потвърждават възрастта си, а това ще става чрез известие за нови правила за ползване на услугата. политиката за личните данни на приложението ще се осъществява от ново юридическо лице, "Whatsapp Ирландия", дружество с ограничена отговорност, което ще заработи през следващите седмици. Не е ясно как и дали изобщо спазването на възрастовото ограничение ще бъде проверявано с оглед на лимитирания обем данни, който услугата има право да изисква и съхранява.

Компанията майка Фейсбук, която има своя отделна политика в областта на личната информация, възприе различен подход, що се отнася до децата в юношеска възраст между 13 и 15 години. Целта тук също е да се изпълнят изискванията на предстоящия да влезе в сила нов регламент на ЕС за защитата на личните данни.
Фейсбук иска от децата на тази възраст да посочат родител или настойник, който да даде съгласие те да споделят информация за себе си в социалната мрежа. В противен случай не получават напълно персонализирана версия на социалната мрежа.

Към началото на тази година приложението има над 1,5 милиарда потребители. В последните години създаденото през 2009 г. приложение беше подложено на натиск от няколко европейски правителства заради предлаганата от него система за изпращане на текстови съобщения, която е напълно криптирана. Друга причина беше намерението да се споделят още данни с компанията майка Фейсбук.

Самата компания Фейсбук е под засилено наблюдение от различни регулаторни органи и парламенти по света, откакто миналия месец разкри, че личната информация на милиони потребители е попаднала по неправомерен начин в компанията за политически консултации "Кембридж Аналитика". Това породи безпокойство изобщо за начина, по който компанията управлява потребителските данни.

Сред другите обявени промени от "Whatsapp" е и тази, че потребителите ще могат да свалят обобщение за съхраняваните за тях данни, като например модела и марката на използваното от тях устройство, контактите и групите им и всякакви блокирани номера, съобщава БНР.