Обратно към пълната версия на статията »

Жените у нас получават по-ниски заплати от мъжете

Жените у нас получават по-ниски заплати от мъжете
A A+ A++ A

Жените у нас получават по-ниски заплати от мъжете, сочи доклад на Комисията за защита от дискриминация.

Разликата между заплатите на двата пола е около 15%. Например, ако заплатата на една жена е 700 лева, мъж на същата позиция би получавал почти 810 лева.

Най-често дискриминираните възрастови групи жени са между 25 и 34 години и между 55 и 64 години. Първите са се върнали след майчинство, а другата група са близо до пенсионна възраст и работодателят не иска да инвестира в квалификацията им.

По-големи разлики в заплащането между мъже и жени има в Германия, Австрия, Обединеното кралство, Чехия и Словакия, а по-малка е разликата в Испания, Унгария, Полша и Румъния. Под ударите на дискриминацията на работното място казва, че попаднала и Даниела Събева. Работи от 15 години като IT специалист.

Разказва, че бременността й не била добре приета от ръководителите й. Според доклад на комисията в групата на дискриминираните влизат жени с малки деца, жени с увреждания, както и тези с ниско образование. Според работодателите у нас обаче отношението към работещите жени не е по-различно от това към мъжете. Междувременно фирмата, в която работи Даниела, е била санкционирана заради дискриминация по признак пол.