Обратно към пълната версия на статията »

Президентът: Нашите „Специални сили“ заслужават специално отношение

Президентът: Нашите „Специални сили“ заслужават специално отношение
A A+ A++ A

„Към нашите „Специални сили“ трябва да има специално отношение. Тук служат българи, за които понятията дълг, чест, професионализъм не са просто думи, а ежедневие, затова трябва да направим всичко необходимо те да изградят способности, от които България има нужда“. Това заяви президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, който посети днес 68-а бригада „Специални сили“ по повод 75 години от създаването на Парашутната дружина.

 

На 18 март 1943 г. с писмо на началника на Въздушните на Негово Величество войски генерал-майор Димитър Айранов е разпоредено да се сформира Парашутна дружина, с което се поставя началото на парашутните поделения в Българската армия.

 

Румен Радев беше категоричен, че българските специални сили са стратегическо оръжие в състава на въоръжените ни сили. „Социалният статус на българските военнослужещи трябва да бъде издигнат на нивото, което те заслужават“, заяви президентът.

 

В района на бригадата в Пловдив президентът Радев беше посрещнат с военен ритуал и прие строя на почетния караул. На полигона по въздушно-десантна подготовка Румен Радев и гостите наблюдаваха демонстрация на бойни възможности и способности от различни формирования на бригадата.

 

В присъствието на държавния глава бяха демонстрирани статичен показ на въоръжение, ръкопашен бой, тактически умения.

 

Сред гостите, които присъстваха на събитието, бяха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

 

По-късно през деня Румен Радев се срещна с командния състав, офицери и сержанти от 68-а бригада „Специални сили“.  Командирът на 68-а бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев връчи на президента Радев почетен плакет.