Обратно към пълната версия на статията »

Изсичат незаконно дърветата в столичния Западен парк

Изсичат незаконно дърветата в столичния Западен парк
A A+ A++ A

Масова незаконна сеч в Западния парк в София. Дърветата се изсичат от роми от квартал "Факултета". Продават се и за ползват за огрев. За това сигнализират зрители на NOVA. Според тях, ако порочната практика не се спре, съвсем скоро паркът ще заприлича на сечище. Екип на „Здравей, България” се срещна с жители на кварталите „Западен парк” и „Гевкелийски”, както и с представители на общината.

Деница публикува снимки в социалните мрежи, които прави в края на февруари, докато разхожда кучето си в парка. Тя разказа, че ежедневно се натъква на подобни гледки. Всеки ден идват хора, които режат дървета, за да се отопляват или да ги продават. Бракониерите обяснили, че това не били отрязани дървета, а вече паднали и те просто ги събират.

Местните разказват, че са подавали многократно сигнали на телефон 112. Проблем е обаче да се обясни къде точно се случва сечта в парка. Затова, според хората, е много важно той да бъде райониран и когато човек се обади на подаде сигнал, да може да обясни точно в кой район се намира и да може да се реагира. Според хората Западният парк също така трябва да бъде охраняван.

По данни на МВР от началото на годината са задържани 9 души и са написани 10 акта.

От Столична община обясниха, че са склонни на всякакви предложения и предприемат различни мерки за решаване на проблема. По думите им достъпът до парка с годините е ограничен и няма как патрули на полицията да влязат, защото има бетонни заграждения. От общината обясниха още, че от началото на годината са задържани четири каруци. Отрязаните дървета са иззети, а наказанието е административна санкция от 1000 до 5000 лв. Глобите обаче не се плащат, защото в повечето случаи хората, които режат дърветата, са под 18 години. Срещу двама души има образувано досъдебно производство. От общината обясниха също така, че се правят проучвания за видеонаблюдение, но поставянето на камери било трудно за осъществяване. Има и няколко охранителни поста.

#масова сеч #дървета #Западен парк #София