Обратно към пълната версия на статията »

Прокуратурата „дебнала“ седмица арестувания депутат от ГЕРБ

Прокуратурата „дебнала“ седмица арестувания депутат от ГЕРБ
Депутатът от ГЕРБ Димитър Аврамов е арестуван за търговия с влияние. Снимка: parliament.bg
A A+ A++ A

Градският прокурор на София Николай Кокинов потвърди, че депутатът от ГЕРБ Димитър Аврамов е арестуван за търговия с влияние.

Авромов, който е на 35 г. и е депутат от ГЕРБ от Монтана, бе арестуван малко преди полунощ във вторник при акция на ГДБОП и ДАНС, под ръководството на Софийската прокуратура.

„Трябвало е едно лице да прехвърли част от бизнеса си на депутата, за да извърши той определени действия, за да мотивира други длъжностни лица да извършват други извънзаконови действия“, обясни градският прокурор на София Николай Кокинов вината на депутата в сряда сутринта по bTV.

Според Кокинов гражданин пуснал сигнал в градска прокуратура и прокурорите успели да документират престъпната дейност.

„Повече от седмица дебнахме, следихме и чакахме този човек да падне в капана“, заяви Кокинов.

Градският прокурор допълни, че Народното събрание ще реши дали ще бъде отнет имунитетът на народния представител Димитър Аврамов.

По случая е образувано досъдебно производство - за поискан и получен дар от 50 000 лева, за да упражни влияние върху длъжностно лице от Областна дирекция „Земеделие“ във връзка със земи, за които се отпускат субсидии. Аврамов натискал местния шеф на фонда, за да пробута проект на местен производител.

Заради депутатския имунитет Аврамов е задържан за 24 часа с полицейска мярка. Главният прокурор Борис Велчев е уведомил за случая председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Още тази сутрин ще бъде поискано сваляне на депутатския имунитет на Димитър Аврамов.

В края на март миналата година Димитър Аврамов и колегата му Стоян Гюзелев бяха осъдени за конфликт на интереси. Тогава двамата предложиха и гласуваха поправка в Закона за земята, от която те самите са били лично заинтересовани. Наказанието за Гюзелев и Аврамов бе по 5000 лева глоба. Заради депутатския им имунитет обаче те не бяха освободени от длъжност.

#ГЕРБ #Димитър Аврамов #депутат #търговия с влияние #арестуван #ГДБОП #ДАНС