Британските служби са отблъснали 54 млн. хакерски атаки

5 февруари 2018, понеделник / 10:39;
Британските служби са отблъснали 54 млн. хакерски атаки

Специалните служби на Великобритания са отблъснали 54 милиона атаки през цифровото пространство през миналата година. Свалени са били и 120 хиляди фалшиви интернет сайта, съобщи в неделя "Файненшъл таймс".

От електронната версия на вестника става ясно, че изданието е получило достъп до доклада на Националния център за кибернетична сигурност (National Cyber Security Centre, NCSC), който е част от специалната служба Център за правителствена комуникация (Government Communications Headquarters, GCHQ).

Документът, който ще бъде публикуван в понеделник, твърди, че свалянето на сайтовете и отразяването на атаките е извършено с помощта на системата за защита Great British Firewall, която предвижда внедряването на програмен елемент в мрежата, който филтрира трафика, съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС. Разработената от NCSC програма за активна защита дава възможност да се съкрати с 2% спрямо 2016 година броят на глобалните фишинг и вирусни атака, предприети в Обединеното кралство.

В доклада се посочва, че преобладаващата част от подобни престъпления се извършват не от "враждебни държавни субекти", а от групировки, които имат намерение да извлекат полза от продажба на откраднати лични данни или от получаване на незаконен достъп до банкови сметки. Според техническия директор на NCSC Йън Леви, днес вече "не е реалистично да се мисли, че може да се победи киберпрестъпността". Но службата ще се опитва да ѝ създаде максимално възможните проблеми по всякакъв начин, включително като се бори този вид криминална дейност да стане нерентабилна и много рискована.