Обратно към пълната версия на статията »

Скопие със спешни мерки срещу мръсния въздух

Скопие със спешни мерки срещу мръсния въздух
A A+ A++ A

Поглед към Македония - какво правят там, след като преди около месец Скопие беше обявен за най-мръсния град в света. Измервателните страници отчетоха рекордни нива на замърсяване на въздуха. Правителството и местните власти предприеха спешни мерки за справяне с проблема.

Към днешна дата в македонската столица живеят около 1 милион души. На 14 декември 2017 година измервателните страници в Скопие отчетоха рекордни цифри – прахови частици близо пет пъти над нормата. За последното тримесечие на територията на Скопие има два пика на замърсяване на въздуха. Точно заради това общината взе спешни мерки.

Сред краткосрочните мерки са  специален режим на фабриките, които замърсяват въздуха, доставките и зарежданията на магазините се осъществяват в определи часове без трафик, допълнително озеленяване на Скопие, забрана за коли на територията на планината Водно. Задължение за шофьорите е да почистват колите си преди да излязат на улицата.

Освен мерките на общината, правителството също предложи мерки за борба със замърсяването. В дните с високи нива на прахови частици във въздухаа бременните, хората над 60 години и хроничноболните са освободени от работа. Забранено е влизането на тежкотоварни превозни средства в централните градски части, намалено работно време за работещите и безплатен градски транспорт.

В дългосрочен план кметът на Скопие Петър Шилегов и екипът му планират газификация на града. За нивата на замърсяване са изградени измервателни станции, стопанисващи се от Министерство на околната среда. Информацията от тях може да бъде видяна в реално време чрез мобилно приложение.

От бюджета за миналата година на Скопие се изразходваха рекордни средства срещу замърсяването и властите често афишираха това. Сега остава тази година да видим дали ще има адекватни решения или като всяка година ще се работи само за моментно решение на проблема.

#Македония #Скопие #замърсяване на въздуха