Обратно към пълната версия на статията »

В БСП се скараха заради „социалния пол”

В БСП се скараха заради „социалния пол”
A A+ A++ A

В БСП се скараха заради „социалния пол”. На закрито заседание на Националния съвет на партията, лидерът й Корнелия Нинова и лидерът на ПЕС Сергей Станишев влязоха в сблъсък заради ратификацията на Истанбулската конвенция. Станишев настоява за приемане на документа, дори намекнал, че в противен случай БСП може да бъде изключена от семейството на европейските социалисти.

Според Нинова обаче има национални теми, които стоят над европейските. Разнопосочни са позициите и сред членовете на Националния съвет на левицата. Изразени са дори мнения, че приемането на конвенцията е все едно да се вкарат порно сцени в романа „Война и мир”.

Въпреки ,че преди дни БСП излезе с категорична позиция против Истанбулската конвенцията и настоя Министерски съвет да оттегли решението и документа да не се разглежда в парламента, на днешния пленум на левицата стана ясно, че в партията не са единни по този въпрос. Преди заседанието Сергей Станишев каза, че в България дебатът е изкривен,  че страховете на хората са измислени и силно преувеличени. Те по думите му изместват истинския проблем.

"Истинският проблем, който не търпи отлагане, е насилието над жените. През последната година 3 жени бяха убити от техните партньори след многократни оплаквания за насилие", обясни той.

Коренно противоположно мнение изрази Светлана Шаренкова.

"Българското законодателство всички тези проблеми ги е решило много отдавна. Както Унгария и други държави не са съгласни да приемат тази конвенция, така и България би следвало да не я приеме", обясни Шаренкова.  

Славчо Велков смята, че конвенцията няма да бъде ратифицирана от парламента.  

"Аз мисля, че няма да се стигне до ратификация, защото просто няма да се приеме. Като имаме предвид нагласите на някои парламентарни групи, включително и от мнозинството", обясни Велков.

Споровете на "Позитано" за и против Истанбулската конвенция продължиха повече от три часа.