Обратно към пълната версия на статията »

Борисов и Горанов смятат, че България е готова за Еврозоната

Борисов и Горанов смятат, че България е готова за Еврозоната
A A+ A++ A

България, която пое председателството на Европейския съюз, се надява през първите шест месеца на 2018 г. да започне процедурата, която ще й позволи да се присъедини към Еврозоната. Това съобщиха от правителството в София, цитирани от БГНЕС и Франс прес.

"По всяка вероятност ние ще подадем молба през първите шест месеца пред ЕЦБ", заяви Владислав Горанов.

"В момента водим интензивни преговори с ЕЦБ. Първо трябва да получим отговор от тях, че е готова", уточни Горанов.

България, която е член от 2007 г., трябва на първо време да се интегрира в системата ЕРМ-2 преди приемането на общата валута.

АФП коментира: "България, която е най-бедната страна в ЕС, от 20 години води строга фискална политика, има валутен борд, където левът първо беше фиксиран към германската марка, а след това към еврото. Тази система й позволява да поддържа стабилни макроикономически показатели и публичен дълг от 26,8% от БВП, който е сред най-ниските в ЕС."

"България има стабилна валута, растеж от 4% и много ниска безработица. Ние сме готови да влезем в чакалнята за еврото", каза премиерът Бойко Борисов.

По време на посещението си в Париж през юни 2017 г. Борисов обеща пред президента Еманюел Макрон да положи усилия и България да се доближи и интегрира в Еврозоната, когато всички критерии бъдат изпълнени.

Според Горанов България отговаря формално на критериите и не представлява никаква опасност за Еврозоната. Дори нейното членство ще намали рисковете за Европа.

"Членството в Еврозоната ще позволи на България да се изравни с Европа и ще намали миграционния натиск към Западна Европа", каза Горанов.

Въпреки нулевия бюджетен дефицит и инфлацията от 1,3% България остава с най-ниския стандарт на живот сред 28-те страни-членки на Евросъюза. В същото време тя трудно се справя с ендемичната корупция на всички нива, подчертава Франс прес. България и Румъния остават под наблюдение на Брюксел заради недостатъчния напредък в областта на правосъдието и борбата с корупцията, добавя агенцията.

#еврозоната #Владислав Горанов #ЕЦБ #Бойко Борисов