Обратно към пълната версия на статията »

Отиде си народната певица Иванка Питрек

Отиде си народната певица Иванка Питрек
A A+ A++ A

На 63-годишна възраст от този свят си отиде народната певица Иванка Иванова-Питрек, съобщиха нейни близки. Кончината й е настъпила след внезапно кратко боледуване. Преди дни тя е претърпяла тежка операция и се е лекувала в болница.

Иванка Питрек е родена през 1954 година в Пазарджик. Макар да е дипломиран фелдшер, редом с основната си работа никога не се е разделяла с родни фолклор. Успява да събере и издаде над 1000 песни от Пазарджишкия край, много от които – издирени и съхранени лично от нея, с ноти и инструкции за техника на дишане при народното пеене, особености на българските фолклорни области, носии, инстументи, тактове и ритми. Книгите й са издадени, включително в електронни варианти, на български, руски, немски и английски език. До почитателите й достигат 12 от тях, 13-тата остава недовършена до смъртта й. Оставя след себе си богато наследство от записи в наши и чуждестранни радиостанции.

В последните години от живота си Иванка Питрек се занимаваше и с благотворителност – беше един от доброволците във фондацията за хора с увреждания „Хефест“ в родния си град.

Народната певица е сестра на починалия преди около година поет, литературен критик и политолог Тодор Биков.

Засега от семейството не са обявили кога ще бъде поклонението пред тленните останки на Иванка Питрек. Много от близките й роднини са в чужбина и им е необходимо време, за да стигнат до Пазарджик и да организират погребение.

Поклон пред паметта й!