Обратно към пълната версия на статията »

Уолт Дисни купува 20th Century Fox от Мърдок за 52,4 млрд. долара

Уолт Дисни купува 20th Century Fox от Мърдок за 52,4 млрд. долара
A A+ A++ A

Уолт Дисни купува 20th Century Fox за 52,4 млрд. долара. Сделката включва и 39% дял на Fox в спътниковия телевизионен канал Sky и филмовото студио20th Century Fox, съобщават БиБиСи и The Walt Disney Company.

Останалите активи на Fox, включително Fox News и Sports, ще формират нова компания. Със сделката приключва повече от половин век медийна експанзия на собственика на Fox, Рупърт Мърдок, който е на 86 години.

Мърдок превръща един австралийски вестник, който наследява от баща си на 21 години в една от най-големите новинарски и филмови империи в света.Решението на Мърдок да продава, вместо да купува, е изненада за всички, които са очаквали, че ще предаде бизнеса на синовете си Джеймс и Лахлан.

Не е ясно все още как сделката ще бъде приета от американските антитръстови регулатори. Американското министерство на правосъдието неотдавна подаде жалба за блокиране на сделка на AT&T за 85,4 млрд. долара, за покупка на Time Warner, въз основа на това, че ще повиши цените за потребителите и конкурентите си.

Предложената от Fox сделка за закупуване на останалата част от Sky вече се разследва от британския орган за конкуренцията и пазарите (CMA), който трябва да публикува констатации си през януари.

Главният изпълнителен директор на Дисни Боб Игер ще остане в ролята си до края на 2021 г. Fox продават и своите кабелни канали National Geographic, както и медийната компания Star India.

Дисни купува дял на Fox в услугата за видео стрийминг Hulu, взимайки мажоритарен контрол над конкурента Netflix. Hulu е и частично собственост на Comcast и Time Warner.

Сделката добавя към огромното портфолио на Уолт Дисни и филми със сериозни печалби, като оригиналния филм Star Wars, Avatar и Deadpool, както и телевизионни хитове, включително The Simpsons.

"Придобиването на тази звездна колекция от Fox отразява нарастващото потребителско търсене за богато разнообразие от забавни преживявания, които са по-привлекателни, достъпни и удобни от всякога", коментира Игър, председател и главен изпълнителен директор на Уолт Дисни.

"Ние сме благодарни и за нас е чест, че Рупърт Мърдок ни е поверил бъдещето на бизнес, който е строил цял живот и сме развълнувани от тази изключителна възможност да увеличим значително портфолиото си от любими франчайзи и марково съдържание, за да подобрим значително нашите нарастващи оферти към потребителите. Сделката също така ще разшири значително международния ни обхват, позволявайки ни да предложим на световно ниво новаторски платформи за разпространение до повече потребители на ключови пазари по света", допълни Игър.

#Sky #компания