Обратно към пълната версия на статията »

Билетът за градски транспорт вероятно ще поскъпне в няколко града

Билетът за градски транспорт вероятно ще поскъпне в няколко града
A A+ A++ A

Цената на градския транспорт може да се увеличи на доста места в страната през 2018 г., прогнозираха експерти в бранша. През есента превозвачите на Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен са изработили на съвместна среща становище за нужда от по-скъп билет.

Мотивът им е, че себестойността на услугата е доста над сумата, която плащат пътниците, а разходите непрекъснато растат, пише в. "Сега". В политически план 2018 г. е "компромисна" за подобни намерения, защото през 2019 г. поскъпване не може да се случи заради местните избори, а по-нататъшно отлагане предполага натрупване на големи загуби на превозвачите.

В Бургас увеличението вече е факт от 1 декември, като промяната е значителна в процентно отношение - пътниците плащат 1.30 лв. вместо 1 лв. Нощната линия, която обикаля кварталите, стана 2 лв. Във варненския общински съвет предложение за поскъпване все още няма, но опозиционните съветници от БСП не изключват да бъде внесено от администрацията.

Местният парламент в по-големия морски град обаче показа нежелание миналата седмица да изравни билета до местностите Ракитника и Прибой с градската цена, макар зоните да се водят част от Варна. Хората там плащат 1.40 лв., а не 1 лв., както другите жители.

#градския транспорт #Варна #Бургас #Стара Загора #Плевен #билет