Обратно към пълната версия на статията »

Русия се готви за арктическа война

Русия се готви за арктическа война
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A
Президентът на Русия Владимир Путин предприе решителни мерки за поддържането на руската армия и флот за контрол над Арктика, след като стана известно, че 26% от световните запаси на петрол се крият под ледените води. За целта Русия построи огромна подводница, която се конкурира с американските аналози и може да нанася удари по цели от разстояние от няколко хиляди километра. Освен това са разконсервирани 50 бивши съветски арктически военни бази, където са разположени хиляди военнослужещи. Това пише в свой коментар журналистът Андърс Ангълиси от британското издание Daily Star. Тези планове се явяват част от проекта "Айсберг", който предполага строителството на най-голямата в историята атомна подводница, която ще се превърне в своеобразен хъб за съдове с по-малък размер.

Експертът Стивън Бланс от Американския съвет по външна политика (American Foreign Policy Council) заяви, че Владимир Путин може да проведе тайно разгръщане на войските за защита на региона: "През 2013 година комисията на ООН призна правото на Русия на обширни владения в Охотско море (територия с площ от 52 хил. кв. км). Москва оперативно превърна региона в екслузивен морски бастион и го охранява за своите енергийни компании. Няма да се учудя, ако Русия в продължение на определено време осъществява тайно дълбоководно разгръщане." Путин влага милиарди рубли в развитието на региона и убеди руския парламент да подкрепи арктическите му амбиции. По думите на руския депутат Игор Чернишенко (депутат от Мурманска област), руският президент ще отдели допълни средства с цел да вземе под контрол нефта, открит под арктическия лед. "Неотдавна приехме нова редакция на програмата за социално-икономическото развитие на Арктика до 2025 година, - заяви Чернишенко. - Това, вероятно ще бъде правен акт, който ще формира цялата необходима правова основа за развитието на Арктика."

Очаква се в близките години стремежът на Путин към засилването на контрола в региона да се засили, тъй като арктическите ледове продължават да се топят заради глобалното затопляне. Ако тенденцията се запази, то заради промяната на климата ледът в Северния ледовит океан ще намалява. С отстъпването на леда върховният главнокомандващ на Русия, вероятно, с всяка изминала година ще придвижва напред своите военно-морски сили.

#Русия #война