Обратно към пълната версия на статията »

Арабската пролет довява ислямизъм и в Тунис

Арабската пролет довява ислямизъм и в Тунис
Възрастна жена гласува на изборите в Тунис в неделя. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Има индикации за силен ислямистки вот в Тунис, след като северноафриканската страна проведе в неделя първите си свободни избори.

Прогнозни резултати от изборите в Тунис, определени като „исторически“, сочат силна подкрепа за някога забранената умерена ислямистка партия Енахда, предават световните агенции, въпреки че окончателните резултати от гласуването все още не са ясни.

Официалните резултати ще бъдат оповестени във вторник, а преброяването се бави и заради високата избирателна активност – над 90% от регистрираните 4.4 милиона гласоподаватели, съобщи главният секретар на избирателната комисия в Тунис Бубкер Бетхабет.

Анализаторите очакваха ислямистката партия Енахда да се представи силно, като основният въпрос е дали тя ще получи мнозинство в новото национално събрание. Самата партия е заявила, че независимо от резултата, ще влезе в коалиция, за да осигури широка основа на новото правителство.

Над 14 000 местни и международни наблюдатели бяха в Тунис за изборите в неделя.

Вотът в Тунис е първият след революцията през януари 2011 г., която свали от власт автократичния режим на президента Зин ел Абидин Бен Али и го принуди да избяга в Саудитска Арабия.

Освен това обаче революцията в Тунис постави началото на т.нар. Арабска пролет – мощен революционен импулс в целия арабски свят, който вече свали режимите на дългогодишните диктатори в Египет и Либия – Хосни Мубарак и Муамар Кадафи, и предизвика нестихващи вълнения в други арабски страни като Сирия, Йемен и Бахрейн.

4.4 милиона са регистрираните гласоподаватели в Тунис; те ще избират многопартийно законодателно събрание с 217 депутати, което, освен че ще бъде натоварено със съставянето на нова конституция, ще избере и временен президент и служебно правителство за периода на изготвянето на конституцията, съобщава „Ал Джазира“.

Над 11 000 кандидати от 80 партии се борят за 217-те депутатски места, а изборният процес се охранява от 40 000 полицаи и войници.

Очаква се промените в Тунис да изведат страната по пътя към многопартийна демокрация, въпреки че съществуват опасения за ролята, която ислямистки формации могат да играят в страната, завоювайки позиции чрез демократични средства.

Победата на ислямистката партия Енахда в относително светска страна като Тунис може да има съществени последици за целия арабски свят, отбелязват западни анализатори. Самата формация даде ясно да се разбере, че смята исляма за отправна точка на тунизийското общество, но и че гледа на демокрацията и законите като стожери на човешките права.

„Само година след като вдъхновиха света, хората в Тунис направиха важна крачка напред“, заяви по повод провеждането на изборите в Тунис американският президент Барак Обама.

Положението в Тунис остава спокойно, а изборите като цяло са преминали гладко. Изборите в Тунис се смятат за огромен тест за целия арабски свят, където на практика все още не съществуват фунциониращи демократични политически системи.

#Тунис #арабски свят #Арабска пролет #избори #парламентарни избори #Либия #Египет #Сирия #Муамар Кадафи #Хосни Мубарак #Зин ел Абидин Бен Али #диктатура #демокрация #многопартийност #Енахда #ислямисти #ислямизъм