Обратно към пълната версия на статията »

Глобалните СО2 емисии, стабилни от 3 г., се покачват с 2% през 2017-а

Глобалните СО2 емисии, стабилни от 3 г., се покачват с 2% през 2017-а
A A+ A++ A

Емисиите на въглероден диоксид (CO2), които стимулират глобалното затопляне и които от 2014 г. насам бяха останали на стабилно равнище, ще нараснат с 2 процента през тази година, разбивайки надеждите, че са достигнали пика си.

Това съобщиха учени по време на преговорите за климата, провеждащи се в Германия под егидата на ООН, съобщава "Франс прес", цитира news.bg. 

"Това е много разочароващо", изтъкна Корин льо Кере, която е директор на Центъра за изследване на климата "Тиндал" към Университета на Източна Англия и която е водещ автор на мащабно проучване, в което са детайлизирани констатациите.

"С глобалните емисии на CO2 от човешката дейност, оценени на 41 млрд. тона за 2017 г., изтича времето на нашата способност да съхраним затоплянето под 2 градуса по Целзий, да не говорим за 1,5 градуса", алармира Корин льо Кере. 

Парижкото споразумение за климата, подписано през 2015 г., поставя като цел пред човечеството до 2100 г. увеличаването на глобалната температура да се ограничи до "доста под" 2 градуса. 

#въглероден диоксид #глобалното затопляне #Германия #ООН