Обратно към пълната версия на статията »

Колко често сменяме смартфона си

Колко често сменяме смартфона си
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Средно на всеки 21 месеца потребителите на смартфони сменят устройствата си с нови. Това е установило глобално проучване на изследователската компания Counterpoint Research, пише Technews.bg. 

Все по-често се купуват нови смартфони с появата на евтини модели и нарастващата зависимост на хората от телефоните.
 
Оказва се, че в развиващите се страни хората по-често обновяват смартфоните си, отколкото в развитите държави. Така например, в Мексико и Тайланд периодът е 18-19 месеца, докато в Япония е 26 месеца.

Повечето потребители в Австралия, Китай, Германия и Саудитска Арабия са готови да платят над 400 долара за покупка на ново устройство, така че тези страни са целеви пазари за производителите на скъпи смартфони.

Неслучайно Apple е лидер на пазарите в Германия и Австралия, където 85% от притежателите на iPhone не възнамеряват да сменят бранда при покупката на нов смартфон.

Почти всеки втори потребител на планетата изразходва по 5 часа средно на ден с умното си устройство за достъп до социални мрежи, преглеждане на уеб сайтове, за гледане на филми, игри и други занимания.

Деловите потребители, които ползват смартфона за работа, прекарват с устройствата си средно по 7 часа на ден. Това правят и хората, които предпочитат смартфона вместо компютъра за достъп до цифрово съдържание – общо двете групи формират една четвърт от потребителите.

Резултатите от проучването сочат, че 64% от притежателите на смартфони в света използват устройствата за достъп до интернет, 62% – за игри, 56% – за телефонни разговори и 54% – за общуване през месинджъри.