Обратно към пълната версия на статията »

Откриха колесници от китайска погребална процесия на 2400 години

Откриха колесници от китайска погребална процесия на 2400 години
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Археолози откриха погребални ями на 2400 години в Централен Китай с останки от колесници и коне, използвани за погребението на древен владетел, съобщи в. "Дейли мейл".

При разкопките в района край гр. Синчжън в провинция Хънан са открити 18 такива ями с коне и колесници и повече от 3000 гроба. От февруари от най-голямата яма са извадени четири колесници и скелетите на повече от 90 коне.

Намерени са и бронзови артефакти. Те са показателни за използваните по това време технологии, както и за социалния статут на семейството.

Главната гробница обаче е ограбена и археолозите още не могат да определят на кого точно е принадлежала.

Три от колесниците са били за ежедневна употреба на владетеля и съпругата му, но една се откроява, защото е по-голяма и украсата ѝ е по-разточителна. Тя вероятно е била с церемониална функция. Дълга е 2,56 м и е широка 1,66 м. Колесницата има навес за слънце и дъжд и е декорирана с бронз и кост.

Погребението е от династията Чжоу, която предхожда династията Цин. Тя е управлявала най-продължително в китайската история, но властта ѝ не е била консолидирана и отделните царства са воювали помежду се.