Обратно към пълната версия на статията »

Райфайзенбанк няма да напуска България

Райфайзенбанк няма да напуска България
Българският пазар е приоритетен за групата Райфайзен, подчерта Момчил Андреев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският пазар е приоритетен за групата Райфайзен, заяви Момчил Андреев, председател на УС и изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България) ЕАД.

„Райфайзенбанк (България) е първата изцяло чуждестранна инвестиция в българския банков сектор и е сред най-печелившите и рентабилни банки на местния пазар. Работим активно и ще продължим да разширяваме клиентската си база. Бизнес моделът на банката е успешен, като само за последните 2 години и половина клиентите ни се увеличиха с над 100 000, а печалбата към 30 септември 2011 година е 58.4 млн. лв. Банката е много добре балансирана, като кредитният портфейл е финансиран с местни депозити и дългосрочни кредитни линии от международните финансови институции“, коментира Андреев, цитиран от БГНЕС.

По-рано днес Райфайзенбанк съобщи, че обмисля да се оттегли от някои пазари в Централна Европа заради опасения, че кризата в еврозоната засяга икономиките в региона.

Херберт Степич, генералният директор на австрийската банка, която има 13,5 милиона клиенти в региона, заяви, че е много възможно в бъдеще Райфайзен да се изтегли от една или друга страна.

Степич направи това изявление, след като банката обяви, че чистата й печалба през третото тримесечие е намаляла с 62%, което до голяма степен се дължи на загубите, регистрирани в Унгария.

#България #Момчил Андреев #Райфайзенбанк #Райфайзен #Херберт Степич