Обратно към пълната версия на статията »

След лекото затопляне отново вятър и дъжд

След лекото затопляне отново вятър и дъжд
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Още тази нощ от северозапад ще започнат валежи, които до сутринта ще обхванат и източните райони. В събота ще вали, главно в Централна и Източна България. Ще се усили вятърът от северозапад-север. Ще е умерен, в Дунавската равнина и по долината на Струма - временно силен.

След обяд над северозападните райони облачността ще се разкъса. Минималните температури ще са между 5 и 10 градуса, по Черноморието - до 12 градуса. Максималните стойности ще достигнат между 10 и 15 градуса.

Жълт код е обявен за четири области в Западна България заради очакван силен вятър. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана и Враца в северната част и за област Благоевград на юг. В тези райони ще  духа силен северозападен вятър с пориви до 20-22 м/сек, предупреждават синоптиците.
 
На изток пък отново ще има обилни валежи от дъжд. Жълт предупредителен код е въведен за 12 области - Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково, Кърджали. В тези райони през следващото денонощие се очакват валежи с количества до 15-20 л/кв.м. За областите Бургас и Ямбол метеоролозите алармират прогнозираните количества да се следят с повишено внимание, заради преовлажнената земна повърхност след обилните валежи от началото на тази седмица.Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане малко по-ниско от средното за октомври.


Над Черноморието ще бъде облачно, с превалявания от дъжд. Ще духа умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са 12-15 градуса. Температурата на морската вода е 16-17 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.