Обратно към пълната версия на статията »

Мръсният въздух увеличава риска от диабет

Мръсният въздух увеличава риска от диабет
A A+ A++ A

Хората, които живеят в райони с по-замърсен от автомобилния трафик въздух, са изложени на повишен риск от развитието на диабет, предаде „Ройтерс“, позовавайки се на резултатите от изследване на специалисти от Дания.

Авторите на проучването от Датското онкологично дружество са анализирали данни за над 52 000 жители на два големи града в страната. Изследователите са установили, че за хората в градските райони с повишена концентрация на отделяния от автомобилите азотен диоксид вероятността да им бъде поставена диагноза „диабет“ е с четири процента по-голяма, отколкото за живеещите на места с по-чист въздух, посочва БТА.

Данните от проучването показват също, че хората в по-добро здраве са изложени на повишен риск от диабет, който за физически активните индивиди е с 10 процента по-висок, а за непушачите - с 12 процента.

Откритието противоречи на предишни изследвания, според които диабетиците са по-уязвими към вредните за здравето ефекти на замърсения въздух. Настоящото изследване е едно от най-мащабните и изчерпателни проучвания за връзката между замърсяването на въздуха и опасността от развитието на диабет. То е и първото по рода си, което показва, че здравите хора са по-уязвими към ефектите на замърсения въздух – откритие, което предполага по-нататъшни изследвания.