Обратно към пълната версия на статията »

Военноморският музей отбелязва 134 години

Военноморският музей отбелязва 134 години
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Военноморският музей във Варна отбелязва 134 години от своето създаване. Историята на музея започва на 12 октомври 1883 г., когато офицери от Дунавската флотилия в Русе започват да събират старини. От създаването му до 1955 г. се нарича „Mорски музей“, а първата му публична експозиция е открита през 1923 г., заяви Мариана Кръстева, директор на музея, пише БГНЕС. В сегашната сграда се помещава от 1955 г., когато минава под ведомството на Министерството на отбраната и е наречен Военноморски музей, информира БНТ.

В експозицията на музея са включени почти 1000 експоната, което е едва един процент от богатството във фондовете му. Тя проследява хронологически корабоплаването по бреговете на нашите земи от дълбока древност. Каменните котви са свидетелства за корабоплаването край западния черноморски бряг от времето на похода на аргонавтите и на троянските войни. Възстановка на товарен отсек на античен кораб, натоварен с амфори, допълва представите ни за далечните времена на гребното корабоплаване. Възстановка на оръдейна палуба на военен ветроход от ХVIII век предлага чрез картинни, фото пана и звукови ефекти на мор ска битка, да се възприеме по-пълно кораба като бойно средство. Но оригиналните предмети са незаменими по въздействие с автентичността си – находки от морското дъно, дула на корабни оръдия, рудан от ветроходен кораб, корабно оборудване, оръжия.

В музея можете и да се „гмурнете“ под морското равнище чрез възстановката на морско дъно.Експонати, каквито в друг български музей няма, са носовите фигури. Те олицетворяват достойнството на кораба и носят късмет на екипажа му. В музея е запазено и част от оборудването на първия кораб, който България купува след Освобождението – яхта „Александър I“.

Освен морски оръдия и стария фар на варненското пристанище, в двора на Военноморския музей се съхранява яхтата „Кор Кароли“, с която кап. Георги Георгиев прави първата българска самотна ветроходна обиколка на Земята. Чрез моделите на кораби също може да се проследи българската морска и военноморска история. В откритата експозиция на Военноморския музей могат да се видят колекции от морски мини, котви, корабни и брегови оръдия, два вертолета и торпедния катер 123 К.

Най-атрактивният експонат на Военноморския музей е корабът-музей „Дръзки“. Поради ремонтни дейности до 30 ноември кораб-музей „Дръзки“ няма да бъде достъпен за посещения. Ремонтът ще продължи до края на месец ноември, а много от дейностите ще бъдат извършени от доброволци, които ще се включат в тях без заплащане.