Обратно към пълната версия на статията »

Лекар получи медицински "Оскар" за уникална операция на дете

Лекар получи медицински "Оскар" за уникална операция на дете
A A+ A++ A

„Оскар” за медицина. 14 отличия бяха раздадени на церемония във вторник вечерта. Приз получи и младият български лекар д-р Станимир Сираков. 32-годишният медик се прочу с няколко уникални за България операции. При едната извърши мозъчна операция на 10-годишно дете през артерия на крака му, информира NOVA. 

Екип на „Здравей, България” се срещна с д-р Сираков в Университетската болница "Свети Иван Рилски". По думите му признанието не е само за него, а за целия екип на здравното заведение. 

„Усмивката на детето беше най-голямата награда за нас. Най-хубавото чувство е да се прибереш вкъщи и да знаеш, че си свършил работата си и на другия ден ще видиш един здрав пациент, на който си успял да помогнеш”, каза той.

„Най-важното е младите лекари да успеем да се докажем в България, за да може българският пациент да има достъп до тези модерни интервенции у нас и да не се налага да ходи в чужбина и да плаща в пъти повече за тях”, каза още д-р Станимир Сираков.

10-годишната Станимира имаше възможността да се срещне със своя спасител на живо в предаването. Момиченцето страда от хидроцефалия. Животът й се преобръща преди около две години след припадък в класната стая. Тогава започва и тежката борба на семейството. Майката на момиченцето изрази огромна благодарност към д-р Сираков, а малката Станимира изпрати целувка на своя  спасител. 

#"Оскар" #медицина #операции #мозъчна операция