Обратно към пълната версия на статията »

Връщат лиценза на "Емко", ако констатираните нередностите са отстранени

Връщат лиценза на "Емко", ако констатираните нередностите са отстранени
източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

Във връзка с планирания днес протест на служители от "Емко"ЕООД, от Министерството на икономиката напомнят, че в следствие на констатирани нередности при съхранение на боеприпаси в дружеството от компетентните за това органи, лицензът за внос и износ на фирмата бе спрян за срок от 6 месеца или до отстраняването им, съобщи ДАРИК. 
 
Решението за това е на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност. На 25 септември 2017 г. в Съвета бе получено писмо от Главна дирекция "Национална полиция", в което се заявява, че докладът от приключилите проверки ще бъде предоставен най-късно до 4 октомври, напомнят от министерството.
 
Ангажимент на съпредседателите на Съвета - вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на икономиката Емил Караниколов - е на 6 октомври да бъде свикано извънредно заседание, на което да бъде разгледан докладът и ако нередностите са отстранени, лицензът на фирма "Емко" да бъде възстановен.
 
Правителството ще предприеме всички необходими действия за премахване на фирмите, стоящи на входа и изхода на държавните предприятия, с цел да се гарантира работата им, по-добри възнаграждения за работниците и подобряване условията на труд, както и завишаване на постъпленията в държавния бюджет чрез изплащане на дивиденти, съобщиха от Министерството.
 
Своевременно ще бъде разпространена и информация за резултатите от предприетите проверки в държавните дружества "Кинтекс" ЕАД и "ВМЗ Сопот" ЕАД за сключените договори и проведените процедури за последните 10 години.

Както беше поискано от работниците във "ВМЗ Сопот", ще бъде извършена проверка относно използването и разпространяването на поверителна техническа документация, собственост на държавните дружества от военно-промишления комплекс.

#протест #служители #Министерството на икономиката #боеприпаси