Обратно към пълната версия на статията »

Родители: "Не" на задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните

Родители: "Не" на задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните
A A+ A++ A

Близо 50 граждански и родителски организации изпратиха отворено писмо до министъра на образованието и народните представители, в което изразяват своята загриженост, поради игнориране гласа на гражданското общество, с подновените опити за узаконяване на задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца.

Те посочват, че според Конституцията на България задължително е единствено училищното образование и че отглеждането и възпитанието на детето е право на родителите и държавата не може да го измества чрез свои услуги със задължителен характер.

Задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца нарушава и редица международни спогодби, по които България е страна и според които семейството е водещо за начина на образоване на своите деца, се казва още в писмото.

"Неправомерно е да се наказват с глоби родители, които са намерили начин да осигурят подходяща семейна среда и искат да се погрижат за развитието на детето си в предучилищна възраст”, посочват организациите.

"Проблемите с неефективността, невключването на ученици и/или ранното им отпадане от образователната система няма как да бъдат разрешени чрез принудителното разширяване на нейният обхват”, се посочва още в писмото.

Представителите на родителските и граждански организации призовават управляващите да отхвърлят въвеждането на задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните, за организиране и провеждане на широк обществен дебат по темата и становище от страна на институциите по повдигнатите проблеми. 

#отворено писмо #загриженост #предучилищна подготовка #становище