Обратно към пълната версия на статията »

Станция на НАСА ще проникне в короната на Слънцето

Станция на НАСА ще проникне в короната на Слънцето
A A+ A++ A

Автоматична станция на НАСА "Паркър солар проуб" през 2018 г. ще потегли към Слънцето, за да изучи "на място" излизащите от него потоци частици, известни като слънчев вятър, съобщи ТАСС.

"Паркър солар проуб" ще проникне непосредствено в атмосферата на Слънцето, наричана корона. Детайлните измервания в тази област са ключ към опознаването на природата на нашето Слънце", обясниха от НАСА. Според специалистите излизащите от Слънцето частици се ускоряват именно в атмосферата и така се разпространяват в цялата Слънчева система.

"Слънчевият вятър, заедно с други изменящи се явления, възникващи в Слънцето и космоса, могат да окажат влияние върху Земята. Всичко това се нарича космическо време. То е причина за северното сияние, за проблеми със спътниците, пробиви в електроснабдяването и работата на системите за връзка", допълни НАСА. Изучаването на тези процеси е възможно само с изпращане на апарат в слънчевата корона.

Температурата в Слънчевата корона достига 1370 градуса Целзий, докато обичайната температура в открит космос е минус 270 градуса Целзий.

Сондата ще премине на около 6,4 милиона километра от повърхността на Слънцето, което е 7 пъти по-близо от апарата "Хелиос 2" през 1972 г. Станцията ще се окаже по-близо до звездата ни и от планетата Меркурий. 

Мисията е предвидена за седем години. Очаква се сондата да се приближи до Слънцето 20 пъти на максимално разстояние. За защита от високата температура, тя ще бъде обвита със специално композитно покритие с дебелина 11,43 см.

#НАСА #Слънцето #атмосфера #Целзий