Обратно към пълната версия на статията »

Ръст на приходите от туризъм в Пловдив

Ръст на приходите от туризъм в Пловдив
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Община Пловдив отчита ръст в постъпленията от туризъм, като приходите на хотелиерите за периода януари-август 2017 г. са с над 6 на сто повече в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация, информира БНТ.

Това е резултат от факта, че през последните години градът става все по-желана туристическа дестинация и среда за бизнес в сферата на туризма. Видимо е увеличен потокът от чуждестранни туристи, които се разхождат в града, посещават забележителностите и музеите или се забавляват в заведенията, коментират от общината.

Приходите от туристически данък в общината до края на август възлизат на над 250 000 лева, което е с 8 процента повече от тези за същия период на 2016 г. Постъпленията от събрания данък от реализирани нощувки е 72 на сто от общия бюджет на Годишната програма за развитие на туризма през 2017 г.

За осемте месеца на 2017 г. сериозно увеличение има и на средствата, събирани от такси за категоризиране на туристическите обекти. Техният размер е с 45 на сто повече от събраните за същия период на 2016 г.

Експерти в ОП "Туризъм" предвиждат през септември и октомври на настоящата година да има още по-голямо увеличение на приходите от туризъм, в резултат на многобройните културни и събитийни прояви, които предстоят в града. Културната програма включва Празници на Стария град, Осмата международна среща по туризъм, Панаир на занаятите, Нощ на Пловдив и много концерти, спектакли, фестивали от програмата на Есенния салон на изкуствата.

#Пловдив #туризъм #приходи