Обратно към пълната версия на статията »

Обвиненият за убийството на Яна с най-лека мярка

A A+ A++ A

Пламен Трифонов, обвинен в убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, получи от Софийския апелативен съд (САС) най-леката мярка за неотклонение – „подписка“.

Според Апелативния съд решението на Софийски градски съд (СГС) за продължително задържане под стража е незаконосъобразно, а жалбата на адвокатите на обвиняемия Пламен Трифонов е правилно депозирана, съобщи агенция „Фокус“.

Oтпаднали са предпоставките, които налагат продължаване на задържането под стража на Пламен Трифонов, смятат магистратите.

Според апелативните съдии доказателствата налагат първоначалното му задържане, но не и продължителното.

Общественото мнение не е от значение за съда. Задържането на обвиняемия е решено на базата на три доказателства – свидетелските показания на Таня Иванова, на Емилия Иванова (майка на подсъдимия) и ДНК експертизата на косми от обвиняемия и местопрестъплението.

Според съда обаче не може подозрението за извършване на престъплението от Трифонов да бъде мотивирано със свидетелските показания на Емилия Иванова, която в повторните си показания обяснява, че със сина й са пътували към жена му по време на смъртта на Яна Кръстева.

Не може да се позовава и на показанията на Таня Иванова, защото в повторните си показания тя казва, че не е виждала Пламен Трифонов в Борисовата градина на 8 и 9 юли, когато е извършено престъплението.

В заключението на съдебномедицинската експертиза се твърди, че смъртта на жертвата е настъпила от 36 до 40 часа преди намирането на трупа, което оневинява подсъдимия, защото по това време Яна Кръстева се е намирала със свидетеля Николай Русинов. Това автоматично създава алиби на Трифонов.

По думите на съдията морфологичният анализ на космите показва съпричастност на подсъдимия към местопрестъплението, а не към самото престъпление.

САС стигна до извода, че подозрението върху Пламен Трифонов е сериозно разколебано и се равнява на пълна липса на обосновано подозрение.

Мярката за неотклонение „подписка“ не подлежи на обжалване.

Тялото на 28-годишната Яна Кръстева беше открито на 10 юли зад храсти на оживена алея в Борисовата градина до конната база. Очевидци на огледа бяха категорични, че жената е била зверски пребита. Според официалната информация Яна е била удушена.

Двамата главни заподозрени по случая бяха Пламен Трифонов и Николай Русинов.

#Пламен Трифонов #Яна Кръстева #Борисовата градина #Николай Русинов #убийство #Софийски градски съд #Софийски апелативен съд #Емилия Иванова