Обратно към пълната версия на статията »

SMS сомнамбулизъм?

SMS сомнамбулизъм?
A A+ A++ A

Австралийски учени предупреждават, че поради повишения стрес много хора могат да се разболеят от SMS сомнамбулизъм и да започнат да изпращат текстови съобщения по време на сън, пише в. „Дейли мейл“.

Специалистите от Центъра за лечение на разстройствата на съня в Мелбърн, водени от д-р Дейвид Кънингтън, съобщиха за зачестили случаи на използване на джиесем в сънно състояние, посочват от БТА.

Пациентите изпращали безразборни SMS на приятели и членове на семействата си, след което нямали никакъв спомен за случилото се. 

Д-р Кънингтън съветва, ако близките ви започнат да правят подобно нещо, непременно да оставят мобилните си телефони извън спалнята.

Първите случаи на изпращане на SMS в състояние на сомнамбулизъм били регистрирани още през 2008 година. Учени от университета в Толедо започнали сериозно да изучават явлението и се натъкнали на 44-годишна жена, която не спирала да изпраща текстови съобщения, докато спяла.

Според специалистите подобно поведение се дължи на прекалено напрегнатия начин на живот, който водим.

Д-р Кънингтън е на мнение, че повечето от офис служителите са претоварени от задачите си на работното място и се чувстват задължени да останат „на повикване“, дори когато си почиват.

„Тъй като текстовите съобщения са неизменна част от нашето всекидневие, за мнозина става все по-трудно да правят разлика кога са в будно и кога в сънно състояние. Бих препоръчал на всички повече да уважаваме съня си и преди лягане „да изключим шалтера“ от всички проблеми!“, съветва Кънингтън.