Обратно към пълната версия на статията »

Доброволец: Повтарят, че пожарът е овладян, а той се разраства

Доброволец: Повтарят, че пожарът е овладян, а той се разраства
Според доброволеца всички пожарникари са на мнение, че за гасенето на пожара е необходима помощ от въздуха с много вода. Снимка: МЗХ
A A+ A++ A

Дни наред се повтаря, че положението е овладяно, а пожарът се разраства, заяви Димитър Кацов, доброволец в действията по гасене на пожара във Витоша.

„Казаха ни в самото начало да не се лъжем, че ще гасим нещо, само ще овладяваме пожара“, разказа Димитър Кацов и призна, че в края на вчерашния ден се е почувствал безсилен.

Според доброволеца всички пожарникари са на мнение, че за гасенето на пожара е необходима помощ от въздуха с много вода, предаде БГНЕС.

Във вторник България отказа предложената от Израел помощ за справянето с огнената стихия с два хеликоптера за гасене.

„С всеки ден положението става все по-зле, а ние чуваме, че се подобрява“, коменрита още Димитър Кацов.

Той спомена и че неразбирателството и условията на работата по гасене на пожара в „Бистришко бранище“ довело до демотивация и отчаяние при много пожарникари.

„Всички пожарникари, с които аз се срещнах на терен, са изключително отговорни хора, техен приоритет беше да не оставят доброволците да пострадат“, допълни Кацов.

Остава най-проблемен фронтът на пожара, който върви към зелената гора, за бъдещи такива случаи трябва много по-добра организация, информира друг доброволец - Александър Дунчев от екоорганизацията WWF.

„Над 20% от горите в страната са много трудно достъпни, България трябва да инвестира в нова техника за гасене на такива пожари. Старата гора, старите дървета не са фатални, проблемът е, че не успяваме да ограничим пожара до зелената гора. Ако днес не успеем да ограничим фронта до тези дървета, положението ще стане страшно, допълни доброволецът. Като сила ни остава единствено организацията по земя. При моето участие видях, че доброволците със своя ентусиазъм вършеха половината от работата с риск за живота си“, заяви Александър Дунчев.

По информация на доброволеца пожарът в момента е на около 50 метра от зелената гора, като има фронт с дължина над километър.

Александър Дунчев спомена също, че поради недостатъчни финансови ресурси на дирекцията на горите е отказана мобилна охрана на парка, докато до момента охраната се е извършвала от горското стопанство, което е натоварено достатъчно от собствената си работа.

„Нашият процент защитени територии е може би най-ниският в Европа, той е под 5%“, информира Андрей Ковачев, представител на партия „Зелените“.

Той подчерта, че България е сред страните, известни в ЕК със своите нарушения в програмата НАТУРА 2000, както и че защитените територии в България са много по-слабо защитени от който и да е национален парк в Австрия или Швейцария.

„Цялата кампания не спира, нито протестите, нито експертните срещи, нито информационната кампания, докато Законът за горите не се промени“, каза Свилен Овчаров от доброволната група „Зелени адвокати“.

#Свилен Овчаров #„Зелените“ #Андрей Ковачев #Димитър Кацов #WWF #Александър Дунчев #Бистришко бранище #пожар #Витоша