Обратно към пълната версия на статията »

Лом отново без вода при 40-градусовата жега

Лом отново без вода при 40-градусовата жега
източник: pixabay
A A+ A++ A

Днес Лом отново остана на сухо в 40-градусовата жега, след поредните, този път 6 аварии, по довеждащия тотално компроментиран водопровод от помпената станция в с. Добридол до града. Това е второто  спиране на водата от началото на август и шесто за месец.  Ломчани открито негодуват и очакват спешна намеса на държавата за преодоляване на водния стрес, на който са подложени. Без вода са и селата Трайково, Замфир, Сливата и Арчар. Това съобщиха от градската управа./Дарик/
 
От началото на 2017 г. по външния довеждащ водопровод са регистрирани 133 аварии, като само през юли те са 21, на 1 август станаха 9 аварии, а днес – още 6, съобщиха от ВиК-Лом.
 
Довеждащият водопровод от помпената станция в с. Добридол е изграден в периода 1970-1975 г., но вече е напълно амортизиран. Още миналата година Община Лом подготви актуализиран проект за авариен ремонт, а е вече е приключила и процедурата за избор на фирма-изпълнител, която да извърши ремонт на външния напорен водопровод – първи етап, който е  на стойност 1,6 милиона лева от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 
 
За ремонта на целия външен водопровод от Добридол до Лом обаче ще са необходими още близо 5 милиона лева, които Община Лом също не може да осигури от местния бюджет и се очаква изцяло на помощ от държавата.
 
А заради неизпълнения т. нар. Воден цикъл в мандат 2011-2015 г., над 50 % от водопроводната мрежа в града е напълно амортизирана, което също води до аварии и спиране на водата и предизвиква сериозно недоволство сред жителите на Лом.

 
 

#водопровод #ремонт #вода