Обратно към пълната версия на статията »

София ще има втори археологически парк

София ще има втори археологически парк
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

София ще има втори археологически парк, като в него посетителите ще могат да видят праисторическо селище от първата европейска цивилизация. На мястото на разкопките е разкрит голям жилищен комплекс с изключително сложна архитектура, пише ДАРИК
 
Откритото още през 1985 г. от археолозите праисторическо селище се намира на територията на столичния квартал „Слатина“. То е с големина от 145 квадратни метра, а комплексът има необичаен за времето си строеж. Според археолога Васил Николов селището е една от първите стъпки на монголоидната раса към Европа.

"Те изведнъж преживяват някакъв иновативен шок и започват да строят по съвсем нов начин, предвид новите екологични условия. Те достигат много бързо до идеи, които са невероятни за времето си", обясни той.

Екипът предполага, че все още непроучената част от комплекса ще разкрие невиждана досега постройка на Балканите с площ от 300 квадратни метра, състояща се от 6 или 7 отделни помещения. Според Васил Николов уникалното е, че във времето, в което е строен комплекса, хората са умеели да покрият толкова голяма площ, като едновременно и разширяват обитаваните стаи. По думите му, това е знак за нов вид социализация.
 
Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че финансирането на разкопките от общината ще продължи докато има необходимост. В бюджета на София за култура за догодина са предвидени 3 млн. лева за финансиране на археологически разкопки и обекти.
 

#София